NUBEL vzw
Wat bedoelt men met verwerkte groenten?

Verwerkte groenten worden industrieel op een zodanige manier verwerkt en verpakt dat ze lang houdbaar zijn en hun voedingswaarde maximaal behouden. Tot de verwerkte groenten behoren diepvriesgroenten en groenten in blik of glas. Het assortiment verwerkte groenten is zeer ruim. Wortelen, bonen, erwten, spinazie en bloemkool hebben het grootste aandeel in de groenten die industrieel worden verwerkt tot diepvriesgroenten. Zowat alle groenten die traditioneel warm worden gegeten komen in aanmerking voor industriële verwerking. Het assortiment biedt ook diverse groentemengelingen.

Oprichting

De v.z.w. Nubel (Nutriënten België) werd op 9 maart 1990 opgericht. Vernieuwde statuten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 13 juli 2009.

De v.z.w. Nubel beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het normale Belgische voedingspatroon voorkomen.

De verdere ontwikkeling van de Nubel-gegevensdatabank werd mede mogelijk gemaakt door het federaal Impulsprogramma "Gezondheidsrisico's" uitgevoerd op initiatief van de Belgische Staat - Diensten van de Eerste Minister - Federale Diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden.

Doelstelling

De v.z.w. Nubel heeft tot doel:

  • het beheren, het samenstellen en het op peil houden van een wetenschappelijke databank van nutriënten in voedingsmiddelen;
  • het uitwisselen van informatie met instituten en organisaties die hetzelfde doel nastreven op nationaal en internationaal niveau;
  • het beschikbaar stellen van gegevens uit deze databank aan derden:
    • medisch- en paramedisch korps
    • onderwijs
    • distributiesector
    • producent
    • wetenschappelijke instellingen
    • patiëntenverenigingen en van de consument in het algemeen.
  • het ontwikkelen van projecten in samenwerking met onder andere:
    • het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan
    • de Voedselconsumptiepeiling
    • de Wetenschappelijke Raad Nubel
    • de Voedingsindustrie
    • de Voedingsdistributie;
  • het geven van voorlichting betreffende zijn activiteiten op nationaal en internationaal niveau zoals deelnemen aan het Europees netwerk rond nutritioneel databankbeheer.

Samenstelling

De Voorzitter van de Raad van Bestuur: de heer Marc DE WIN, Directeur-generaal a.i. van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding.

De werkzaamheden van de vzw Nubel worden uitgevoerd door:

  • Mevr. Carine Seeuws, Business Unit Manager,
  • Mevr. Aurore Van Der Wilt, diëtiste.

De Wetenschappelijke Raad koos als voorzitter Prof. Dr. J. VAN CAMP.
De Wetenschappelijke Raad is samengesteld uit op voedingsgebied deskundige wetenschappers, afkomstig van alle Belgische universiteiten en onderzoekscentra.

Deze Raad staat in voor:

  • het beoordelen en valideren van analysecijfers
  • het evalueren van de behoeften van de gebruikers

Meer informatie: www.nubel.com

www.nubel.com