Paswoord vergeten
Wat is resistent zetmeel?

Aardappelen bestaan voor ongeveer 18 % uit zetmeel. Bloemige aardappelen bevatten wat meer zetmeel dan vastkokende aardappelen. Het zetmeel in rauwe aardappelen zit verpakt in granules waardoor het niet bereikbaar is voor de verteringsenzymes. Het betreft zogenaamd resistent zetmeel. Wie rauwe aardappelen eet, kan te veel onverteerd zetmeel in de dikke darm krijgen waar het door de aanwezige bacteriƫn wordt gefermenteerd. Dit kan aanleiding geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree. Rauwe aardappelen eten is daarom af te raden. Tijdens het kookproces absorberen de granules water, ze zwellen op en de geordende structuur van het zetmeel valt uiteen (gelatinatie). Dit maakt het zetmeel toegankelijk voor de verteringsenzymes en dus verteerbaar

Paswoord vergeten?

Vul hieronder uw e-mailadres in en u ontvangt uw persoonlijk paswoord in uw mailbox.