Het assortiment voedingsmiddelen dat momenteel voor de consument beschikbaar is, alle merken inbegrepen, is bijna onuitputtelijk. Naast de klassieke assortimenten zijn er nieuwe voedingsmiddelen, "gezondheidsproducten", voedingssupplementen, enz. .... In een Belgische supermarkt wordt het aantal aangeboden voedingsmiddelen geschat op 8.000! Om de samenstelling van deze voedingsmiddelen te kennen en doordachte keuzes te kunnen maken, biedt Nubel gratis toegang tot haar database van merknamen op het volgende adres: www.internubel.be .
Nergens anders in Europa is een dergelijk initiatief op
het internet beschikbaar.
Dankzij dit instrument kan zowel de particuliere als de
professionele consument alle informatie krijgen over de samenstelling van het
merendeel van de levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn.
Elke dag komen er nieuwe producten bij. Dit voedt de
positieve trend in de voedingswereld: openheid en de wens om de consument op
een duidelijke manier van voedingsinformatie te voorzien.
Voorbeeld:
Als ik mijn boodschappenlijstje maak, twijfel ik vaak tussen het ene merk of
het andere. Is een verse kaas van merk X die van merk Y waard? En is de lightversie
echt gezonder? Bij twijfel geeft www.internubel.be, de merkendatabank die
gratis online beschikbaar is, me al deze informatie meteen.
Onze Belgische fabrikanten
en de distributiesector werken actief samen op deze referentiesite:
Maten en gewichten
Om het gebruik van deze gegevens te vergemakkelijken,
gebruiken wij de standaard "maten en gewichten" van de "Hoge
Gezondheidsraad". Deze kan worden geraadpleegd op www.internubel.be.
Vetzuren en suikers
Vetzuren en suikers zijn gemakshalve per onderverdeling
gegroepeerd om de lijst leesbaarder te maken. Het belangrijkste element,
herkenbaar aan een onderstreping, is een link waarmee u de volledige lijst kunt
raadplegen als u erop klikt.
Oorsprong van gegevens
NIEUW:
Op www.internubel.be vindt u
alle informatie over de voedingswaarde en de voedingssamenstelling van
de huidige producten en merken.
Om vollediger en transparanter informatie te verstrekken,
vindt u nu ook de oorsprong van de gegevens voor deze producten.
Klik hiervoor op "Extra informatie" op de
productfiche.
U krijgt toegang tot de beschikbare gegevens: nutriënten,
referenties, analysemethoden en analyse-/referentiedata
Gebruik
Uit het verslag
van de Nationale Gezondheidsenquête 2008 blijkt dat de gemiddelde Belg
overgewicht heeft. Bijna de helft van de volwassen bevolking heeft een BMI van
25 of meer (54% van de mannen en 40% van de vrouwen), wat overeenkomt met
overgewicht. 14% heeft daadwerkelijk obesitas (BMI ≥ 30).
Nog
verontrustender is het feit dat het percentage jongeren tussen 2 en 17 jaar dat
aan overgewicht lijdt, toeneemt. Dit is een zeer belangrijke kwestie, aangezien
deze aandoening bij kinderen in de toekomst zal bijdragen tot de epidemie van
overgewicht bij volwassenen.
Preventief
gezondheidsbeleid is daarom een absolute prioriteit. De uitvoering van dit
beleid vereist een nauwkeurige en wetenschappelijk gevalideerde kennis van
voedsel.
De levensstijl
verandert: de consumptie van kant-en-klaarmaaltijden thuis, buitenshuis eten,
maaltijden op het werk, op school of in andere instellingen... Wat de informatie
over de samenstelling en de kwaliteit betreft, moet de consument vertrouwen op
de kennis van de kok of de diëtist (indien aanwezig in de instelling).
Deze
tussenpersonen hebben een grote verantwoordelijkheid, niet alleen voor de
voedselveiligheid maar ook voor de kwaliteit van het voedsel.
Voor de
kwaliteit van het voedsel gebruiken velen van hen de beschikbare informatie
over lekkere en evenwichtige recepten. Kennis van voedingswaarden is hier
essentieel. Voedingsmiddelentabellen met de voedingssamenstelling van de meest
gangbare producten of recepten zijn voor hen een onmisbaar hulpmiddel.