Breng je voeding weer in evenwicht - Het principe 😉 ... See MoreSee Less
0 CommentsComment on Facebook
Van 18 tot en met 24 maart vindt de “Week van de Diëtist 2024” plaats. Het thema van dit jaar: maag- en darmgezondheid. Bezoek de website van VBVD (Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten) voor meer informatie over uw darmen. VBVD Een goed moment om je eraan te herinneren hoe belangrijk het is om een diëtist te raadplegen voor eventueel voeding gerelateerde behoeften, aandoeningen of pathologieën.Voor de opvolging van je voeding kan je bij deze professional terecht voor een geïndividualiseerde aanpak. De diëtist is een gediplomeerd voedingsdeskundige. Hij beschikt over de nodige kennis om zowel gezonde mensen die op zoek zijn naar kwaliteitsvoeding als mensen die lijden aan voedingspathologieën te ondersteunen.Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VBVD: vbvd.be/ #vbvd #diëtisten #gezondheid #voeding ... See MoreSee Less
Wat is een uitgebalanceerd dieet?Zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord, wordt er steeds meer gesproken over het weer in balans brengen van je voeding.Het heeft de term dieet radicaal veranderd. Het gaat erom dat je je voeding onder controle krijgt zonder frustratie, door de officiële voedingsaanbevelingen(*) te respecteren. Je vervangt je slechte eetgewoonten door goede eetgewoonten zonder af en toe iets lekkers op te geven.Het voordeel van deze manier van denken is dat je op lange termijn gezonder kan eten. Geen "jojo-effect" meer als gevolg van te beperkende diëten.De belangrijkste regels :- 3 hoofdmaaltijden per dag + 1 tussendoortje- Eet bij elke maaltijd zetmeelrijke voedingsmiddelen bij voorkeur volkoren- Eet voldoende fruit en groenten- Denk aan de zuivelproducten vanwege hun calciumgehalte- Drink minstens anderhalve liter per dag- Neem de tijd om te koken en te genieten- Beperk suiker, vet en zoutEen typische dag:Ontbijt: Volkorenbrood met verse kaas, fruit en een drankje zoals thee of koffie.Diner: Soep, hummuswrap, een paar noten en fruit als toetje.Tussendoortje: een plakje zelfgebakken bananenbrood.Avondeten: een rauwkost, een stukje vis, een groente en een zetmeel. Een yoghurt als dessert.Zoals je ziet, gaat het er vooral om voeding met een hoge voedingswaarde te consumeren. Op die manier kan je het plezier van eten combineren met een goede gezondheid. De winnende tip om aan de slag te gaan met het opnieuw in balans brengen van je voeding is om een diëtist te raadplegen ter ondersteuning.Bezoek www.internubel.be om meer te weten te komen over de samenstelling van uw voeding en weloverwogen keuzes te maken. (*) HGR, 2019#UitgebalanceerdDieet #HGR #Voeding ... See MoreSee Less
Laten we het deze week hebben over onze darmen!Misschien heb je al gehoord van het low FODMAP dieet? Dit is een dieet voor mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom. FODMAP's zijn koolhydraten die fermenteren in de darm en bij sommige mensen een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen veroorzaken. Ze beperken kan bepaalde ongemakken verminderen door de gasproductie te minimaliseren.F - fermenteerbaarO - oligosachariden - (fructosanen [FOS] en galactanen [GOS]) bijv. : brood, pasta, gebak, koekjes, broccoli, kool, knoflook, uien, peulvruchten, pistachenoten en cashewnoten, soja, enz.D - disachariden - lactose, bijv.: melk, yoghurt, zachte kazen, ijs, slagroom, enz.M - monosachariden - fructose, bijv.: appel, peer, mango, gedroogd fruit, vruchtensap, honing, agavesiroop, enz.A – and (en)P - polyolen bijv.: perzik, pruim, kers, bloemkool, champignons, erwten, kunstmatige zoetstoffen, suikervrije kauwgom, suikervrije snoepjes, munt, enz. Dit zijn gewone koolhydraten en vezels in de voeding. Bij dit type dieet worden ze voor een korte periode beperkt. Daarna worden ze geleidelijk weer geïntroduceerd.Waarschuwing: dit dieet is beperkend en mag alleen worden gevolgd als er een darmpathologie is vastgesteld. Het moet worden gevolgd door een professional (arts of diëtist) om het risico op tekorten te beper#fodmapO#prikkelbaredarmsydroomd#darm#Darm ... See MoreSee Less
Recept voor een lekkere wintersnack: bananenbrood 🍌🍌🍌Ingrediënten: 3 rijpe bananen, 250g volkorenmeel, 100g boter, 100g suiker, 3 eieren, 5ml vloeibare vanille, 70g maanzaad (optioneel), 1 zakje bakpoeder, 1 snuifje zoutRecept:- Snijd de bananen in dikke plakken en pureer ze met een vork.- Klop in een kom de eieren met de suiker, vanille en zacht geworden boter tot een gladde massa. - Voeg de bloem, het bakpoeder en een snuifje zout toe.- Roer de gepureerde banaan en maanzaad erdoor. Mix tot een gladde massa.- Giet het mengsel in een geoliede cakevorm. Bak gedurende 45 minuten op 180°C. Controleer met een prikvork of het gaar is. Haal het uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.Geniet met een glas warme melk! 😋 ... See MoreSee Less
Eurofir - het Europese platform van nutritionele databanken - vertelt over onze tool "Kinderhand- en portiespel" 🥰: www.eurofir.org/the-little-hand-and-portion-game-booklet-helps-youngsters-assess-their-dietary-ne...The European Food Information Resource Network - EuroFIR AISBL ... See MoreSee Less
The “Little hand and portion game” booklet helps youngsters assess their dietary needs using their hands. » EuroFIR
www.eurofir.org