Sinds 2006 heeft
België een Voedings- en Gezondheidsplan ontwikkeld om de eetgewoonten en het
niveau van de lichaamsbeweging van de Belgische bevolking te verbeteren en zo
de prevalentie van overgewicht, obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten
en bepaalde soorten kanker terug te dringen.
De meest recente
acties van dit plan, die onder meer gericht zijn op overgewicht en obesitas,
zijn :
1) Een Convenant Evenwichtige Voeding
(categorie specifieke verbintenissen van de voedingsindustrie in België om
natrium, suiker, verzadigd vet en energie in specifieke voedingscategorieën te
verminderen) sinds 2016.
2) De goedkeuring van het Nutri-Score-logo
sinds april 2019.
3) Een belasting op niet-alcoholische
dranken (sinds 2016 past de Belgische regering een accijns van 0,0743 eurocent
per liter toe op alle niet-alcoholische dranken, inclusief frisdranken en water
met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen of aroma)
Meer informatie is te vinden op de website
http://www.mijnvoedingsplan.beHet doel van een standaardwerk rond "Maten en gewichten" bestaat erin om aan onderzoekers in het domein rond voeding een werkinstrument aan te reiken dat toelaat om op uniforme wijze kwalitatieve gegevens met betrekking tot de hoeveelheid ingenomen voedsel om te zetten in kwantitatieve gegevens. Dit document kwam tot stand dankzij een werkgroep opgericht binnen de "Hoge Gezondheidsraad". Voedingsmiddelenlijst: Maten en gewichten
FBDG's zijn gericht op een gezonde populatie en zijn niet bedoeld voor patiënten of personen die om de een of andere reden een specifiek dieet moeten volgen. De doelstellingen van deze voedingsaanbevelingen kunnen als volgt worden samengevat:
De
voedingsenquêtes van Sciensano bieden een wetenschappelijke analyse van de
eetgewoonten van de Belgische bevolking.
De resultaten van
deze analyses wijzen op excessen en tekorten in de voeding en op subgroepen
binnen de bevolking die mogelijk risico lopen door een ontoereikende of
overmatige inname van macro- en micronutriënten of andere specifieke
voedingsmiddelen. Zij worden ook gebruikt om de verschillende strategische
assen die binnen het NPH zijn gedefinieerd, nauwkeurig af te stemmen.
De voedings- en
dieetgewoonten veranderen voortdurend en daarom is het noodzakelijk regelmatig
enquêtes over de voedselconsumptie te organiseren.
De eerste
Nationale Voedselconsumptiepeiling in België vond plaats in 2004 bij 3.200
volwassenen van 15 jaar en ouder. In 2014-2015 werden nationaal representatieve
gegevens over de Belgische bevolking verzameld bij personen van 3 tot 64 jaar.
De volgende gegevensverzamelingsronde is gepland voor 2022 en zal gegevens over
de voedselconsumptie verzamelen van 3 020 deelnemers van 3 jaar en ouder.
Gezond en
duurzaam eten met de voedingsdriehoek
Gezond eten: wat
is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat
je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelde het
Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over
gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de
voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op lange termijn voor
iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en
kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en
duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.
Uitgangspunten
voedingsdriehoek
De
voedingsdriehoek is gebaseerd op uitgebreide literatuurstudie en overleg met
experts. Dit vormde de basis voor het formuleren van volgende
gemeenschappelijke uitgangspunten:
Eet
in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding.·
Vermijd
ultra bewerkte voeding zoveel mogelijk.
Verspil
geen voeding en matig je consumptie.
Wat doe je het
best?
Zit
minder lang stil én beweeg meer.
Zet
stap voor stap.
Ga
elke dag voor een gezonde mix.
Hoe kan je
voldoende bewegen en minder stilzitten?
Varieer
waar je beweegt en minder zit.
Ruil
minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes.
Voel
je goed.
Denk
vooruit en plan.
Pas
je omgeving aan.
Wenst men meer
informatie te bekomen surf dan naar: http://www.gezondleven.be
De Voedingstak,
ontwikkeld door Food in Action en de Haute École Vinci op basis van de nieuwe
voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, is een educatief instrument
dat in dalende volgorde de 5 belangrijkste voedingsprioriteiten weergeeft die
in verband worden gebracht met de grootste voordelen voor de gezondheid.
Het gedetailleerde
instrument: https://www.foodinaction.com/nl/voedingstak-pijlers-beter-eten/
° Leg-O (LEGuminosen) project: project rond het telen van drooggeoogste peulvruchten
(velderwt, veldboon en rode nierboon) in Vlaanderen. Naast plantaardige
eiwitten wordt er ook geexperimenteerd met de teelt van 3 graangewassen
baktarwe, durumtarwe en brouwgerst in rotatie met deze peulgewassen. Het doel
van het project is een herwaardering en dus opschaling van deze drie
peulgewassen, aangevuld met de introductie van durumtarwe in de Vlaamse landbouw.
Allen met als finale doel een afzet in de humane voedingsketen te
bewerkstelligen. ILVO heeft dit landbouw-onderzoeksproject uitgewerkt ism
UGent, HOGent en Inagro. Dit project is goedgekeurd en is gestart op 1
september 2022 met een projectduur van 4 jaar.
° PulseBake project: Peulvruchten en afgeleiden als beloftevolle
ingrediënten in de graan- en bakkerijsector.
In 2021 ging de Vlaamse Green Deal “Eiwitshift op ons bord” van start.
Vanuit het (Europese) beleid wordt de eiwittransitie, waarbij we evolueren naar
een voedingspatroon met meer plantaardige eiwitten, sterk gestimuleerd. Deze
eiwittransitie brengt peulvruchten (en de lokale teelt ervan) meer naar de
voorgrond (bv. melen, concentraten en isolaten afkomstig van peulvruchten). Het
voordeel van peulvruchten is dat ze kunnen aangewend worden om
bakkerijproducten te ontwikkelen met een gebalanceerd nutritioneel profiel en
meer duurzaam karakter.
Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie,
voedselveiligheid en gezondheid en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature
Startdatum 1 oktober 2022 met een projectduur van 2 jaar
Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature
Startdatum 1 oktober 2022 met een projectduur van 2 jaar
° Quino project:
De vraag naar
quinoa in Vlaanderen groeit -> eiwitdiversificatie.
- essentiële aminozuren en goed
opneembaar
- hoger mineralengehalte dan
tarwe, rijst of maïs
- vitamines, voedingsvezels en
flavonoïden (antioxidanten)
- glutenvrij en een lage
glycemische index
- quinoameel voor brood, pasta,
koekjes.
De opvolging van
quinoa wordt vooral gezien in het ruimere plaatje van een veranderend
voedingspatroon bij de consument. De biochemische samenstelling van de lokaal
geteelde quinoa zal in onze databank opgenomen worden.