Log-in

Voedingsinformatie

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 week ago

Klik op de bolletjes en kom meer te weten over de voedingsstoffen op het voedingsetiket.

view.genial.ly/646b363787415100192a76e7/interactive-content-voedingsetiket
... See MoreSee Less

Klik op de bolletjes en kom meer te weten over de voedingsstoffen op het voedingsetiket.

https://view.genial.ly/646b363787415100192a76e7/interactive-content-voedingsetiket
2 weeks ago

Om de voedingswaarde-etikettering goed te begrijpen, konden we het niet laten deze video met jou te delen. Video gemaakt door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de FEVIA (Federatie van de Belgische Voedingsindustrie): www.youtube.com/watch?v=RdGHfOIfw4c&t=3s ... See MoreSee Less

Om de voedingswaarde-etikettering goed te begrijpen, konden we het niet laten deze video met jou te delen. Video gemaakt door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de FEVIA (Federatie van de Belgische Voedingsindustrie): https://www.youtube.com/watch?v=RdGHfOIfw4c&t=3s
3 weeks ago

🛒Wanneer je langs de rekken in een supermarkt loopt, kan je soms verdwalen tussen de verschillende merken en producten die worden aangeboden. Wat moet je kiezen? Wat past bij mij persoonlijk? Welke voeding voldoet het best aan de voedingsbehoeften van mijn kinderen? Een heleboel vragen die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Op veel producten vind je de Nutri-Score die je een eerste informatie geeft. Om verder te gaan en meer te weten te komen over het voedingsmiddel, is de beste bondgenoot het voedingsetiket! Daarmee kan je de samenstelling van het product ontdekken en de kwaliteit ervan beoordelen.

Voedingswaarde-etikettering - wat zegt de EU-wetgeving?
➡️ Voedingswaarde-etikettering is verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen. Met uitzondering van bepaalde categorieën zoals onbewerkte levensmiddelen (fruit, groenten, vlees), specerijen, koffie...
➡️ Zij moet ten minste de volgende informatie bevatten: energie, vet, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
➡️ De inhoud moet worden uitgedrukt per 100g of 100ml. De fabrikant mag ze ook per portie vermelden, maar zonder verplichting.
➡️ Dit is een minimum, de fabrikant mag aanvullende informatie toevoegen.

Bijzonderheden:
• Verzadigde vetzuren? Die zijn niet het beste voor uw gezondheid! Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Het wordt aanbevolen de consumptie van voedingsmiddelen rijk zijn aan verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te beperken. Consumeer deze met mate.
• Op het etiket staan de woorden "Koolhydraten inclusief suikers". Wat is het verschil? Eenvoudig gezegd omvatten koolhydraten zowel zetmeel (dat goed is voor de gezondheid) als suikers (glucose, fructose, lactose, sucrose, enz.) die beperkt moeten worden. Als je het suikergehalte kent, kan je een weloverwogen keuze maken.

Zoals je ziet, geeft het voedingswaarde-etiket je belangrijke informatie over de kwaliteit en kwantiteit van je voeding. Wil je nog preciezere informatie over micronutriënten zoals vitamines en mineralen, dan kun je de Belgische voedingsmiddelentabel Nubel of de merknamendatabank op www.internubel.be raadplegen.
... See MoreSee Less

🛒Wanneer je langs de rekken in een supermarkt loopt, kan je soms verdwalen tussen de verschillende merken en producten die worden aangeboden. Wat moet je kiezen? Wat past bij mij persoonlijk? Welke voeding voldoet het best aan de voedingsbehoeften van mijn kinderen? Een heleboel vragen die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Op veel producten vind je de Nutri-Score die je een eerste informatie geeft. Om verder te gaan en meer te weten te komen over het voedingsmiddel, is de beste bondgenoot het voedingsetiket! Daarmee kan je de samenstelling van het product ontdekken en de kwaliteit ervan beoordelen.

Voedingswaarde-etikettering - wat zegt de EU-wetgeving?
➡️  Voedingswaarde-etikettering is verplicht op alle voorverpakte levensmiddelen. Met uitzondering van bepaalde categorieën zoals onbewerkte levensmiddelen (fruit, groenten, vlees), specerijen, koffie... 
➡️ Zij moet ten minste de volgende informatie bevatten: energie, vet, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
➡️ De inhoud moet worden uitgedrukt per 100g of 100ml. De fabrikant mag ze ook per portie vermelden, maar zonder verplichting.
➡️ Dit is een minimum, de fabrikant mag aanvullende informatie toevoegen.

Bijzonderheden:
• Verzadigde vetzuren? Die zijn niet het beste voor uw gezondheid! Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Het wordt aanbevolen de consumptie van voedingsmiddelen rijk zijn aan verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te beperken. Consumeer deze met mate.
• Op het etiket staan de woorden Koolhydraten inclusief suikers. Wat is het verschil? Eenvoudig gezegd omvatten koolhydraten zowel zetmeel (dat goed is voor de gezondheid) als suikers (glucose, fructose, lactose, sucrose, enz.) die beperkt moeten worden. Als je het suikergehalte kent, kan je een weloverwogen keuze maken.

Zoals je ziet, geeft het voedingswaarde-etiket je belangrijke informatie over de kwaliteit en kwantiteit van je voeding. Wil je nog preciezere informatie over micronutriënten zoals vitamines en mineralen, dan kun je de Belgische voedingsmiddelentabel Nubel of de merknamendatabank op www.internubel.be raadplegen.
1 month ago

Op 17, 18 en 19 april nam het hele Nubel-team deel aan het Eurofir Forum.

EuroFIR (European Food Information Resource Network) is het Europese topnetwerk, wereldleider op het gebied van databasesystemen voor voedingssamenstelling, waarbij 47 universiteiten, onderzoeksinstellingen en kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) uit 28 Europese landen betrokken zijn (www.eurofir.org). Het heeft tot doel wetenschappelijke en technologische expertise op het gebied van voedingsdatabanken beschikbaar te stellen.

Het EuroFIR Food Forum is het jaarlijkse netwerkevenement in Brussel, dat de leden de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten en vraagstukken te bespreken in verband met de ontwikkeling, het onderhoud en de publicatie van gegevens over de samenstelling van levensmiddelen en de exploitatie daarvan.

Drie dagen waarin het Nubel-team met organisaties uit verschillende Europese landen van gedachten kon wisselen over best practices in het beheer van nutritionele databanken. Drie intense dagen waarvan we terugkwamen met veel interessante ideeën 😊.
... See MoreSee Less

Op 17, 18 en 19 april nam het hele Nubel-team deel aan het Eurofir Forum.

EuroFIR (European Food Information Resource Network) is het Europese topnetwerk, wereldleider op het gebied van databasesystemen voor voedingssamenstelling, waarbij 47 universiteiten, onderzoeksinstellingen en kleine en middelgrote ondernemingen (KMOs) uit 28 Europese landen betrokken zijn (www.eurofir.org). Het heeft tot doel wetenschappelijke en technologische expertise op het gebied van voedingsdatabanken beschikbaar te stellen.

Het EuroFIR Food Forum is het jaarlijkse netwerkevenement in Brussel, dat de leden de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten en vraagstukken te bespreken in verband met de ontwikkeling, het onderhoud en de publicatie van gegevens over de samenstelling van levensmiddelen en de exploitatie daarvan.

Drie dagen waarin het Nubel-team met organisaties uit verschillende Europese landen van gedachten kon wisselen over best practices in het beheer van nutritionele databanken. Drie intense dagen waarvan we terugkwamen met veel interessante ideeën 😊.Image attachment
1 month ago

Vorige week hadden we het over intuïtief eten. Je leert opnieuw eten door te vertrouwen op je lichaam en de signalen die het je geeft. De doelstelling is een gezonde relatie te creëren tussen lichaam, geest en voeding. Dit alles met inachtneming van de voedingsaanbevelingen en de basisregels van een evenwichtige voeding.
#intuïtiefeten #geendieet #mindfuleating
... See MoreSee Less

Vorige week hadden we het over intuïtief eten. Je leert opnieuw eten door te vertrouwen op je lichaam en de signalen die het je geeft. De doelstelling is een gezonde relatie te creëren tussen lichaam, geest en voeding. Dit alles met inachtneming van de voedingsaanbevelingen en de basisregels van een evenwichtige voeding.
#intuïtiefeten #geendieet #mindfuleatingImage attachment
Load more