Log-in

Voedingsinformatie

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
#WeekvandeDiëtist #wvddImage attachmentImage attachment+4Image attachment
4 days ago

Vandaag start de Week van de Diëtist! VBVD 😊🤩😊 ... See MoreSee Less

Vandaag start de Week van de Diëtist! VBVD 😊🤩😊Image attachmentImage attachment+1Image attachment
1 week ago

Bij het onderwerp voeding voor ouderen moeten we ook de risico's van ondervoeding aan de orde stellen. Met het ouder worden neemt de eetlust af. Eetlust, problemen met de spijsvertering of het gebit, medicatie en eenzaamheid zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen tot ondervoeding. Eenmaal vastgesteld leidt ondervoeding tot een aantal problemen zoals een verminderde weerstand tegen infecties, een verhoogd risico op breuken, transitproblemen en een impact op de levenskwaliteit en het sterftecijfer.

Het belangrijkste kenmerk van ondervoeding is onvrijwillig gewichtsverlies.

Om dit probleem te bestrijden kunnen verschillende vormen van voedselverrijking worden overwogen. Er bestaan eiwit- en energieverrijkte puddingen en melkdranken die door uw arts of diëtist kunnen worden aanbevolen.

Je kan je maaltijden ook zelf verrijken. Hier volgen enkele tips:

✔️ Denk aan gastronomische quiches voor de lunch
✔️ Voeg hardgekookte eieren toe aan salades of sandwiches.
✔️ Eet als dessert puddingen, milkshakes, enz..
✔️ Rijstpudding, pannenkoeken als verrijkte tussendoortjes
✔️ Voeg geraspte kaas toe aan gerechten, pasta, groenten, sauzen...
✔️ Voeg een ei toe aan aardappelpuree
✔️ En room om de soep te verrijken
✔️ Enz...

ℹ️ Instellingen, ziekenhuizen, rusthuizen kunnen gemakkelijk de PRO-versie van de Nubel voedingsplanner gebruiken (www.nubel.be). Er is een pagina gewijd aan de screening op ondervoeding. Deze pagina laat toe om de voedingstoestand van de patiënt te meten via de beschikbare screeningsinstrumenten (MUST, NRS, MNA). Deze optie is de ideale basis om een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen volgens de individuele behoef#voedingvoorsenioreni#ondervoedinge#zelfzorgfzorg
... See MoreSee Less

Bij het onderwerp voeding voor ouderen moeten we ook de risicos van ondervoeding aan de orde stellen. Met het ouder worden neemt de eetlust af. Eetlust, problemen met de spijsvertering of het gebit, medicatie en eenzaamheid zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen tot ondervoeding. Eenmaal vastgesteld leidt ondervoeding tot een aantal problemen zoals een verminderde weerstand tegen infecties, een verhoogd risico op breuken, transitproblemen en een impact op de levenskwaliteit en het sterftecijfer.

Het belangrijkste kenmerk van ondervoeding is onvrijwillig gewichtsverlies.

Om dit probleem te bestrijden kunnen verschillende vormen van voedselverrijking worden overwogen. Er bestaan eiwit- en energieverrijkte puddingen en melkdranken die door uw arts of diëtist kunnen worden aanbevolen.

Je kan je maaltijden ook zelf verrijken. Hier volgen enkele tips:

✔️ Denk aan gastronomische quiches voor de lunch
✔️ Voeg hardgekookte eieren toe aan salades of sandwiches.
✔️ Eet als dessert puddingen, milkshakes, enz.. 
✔️ Rijstpudding, pannenkoeken als verrijkte tussendoortjes
✔️ Voeg geraspte kaas toe aan gerechten, pasta, groenten, sauzen...
✔️ Voeg een ei toe aan aardappelpuree
✔️ En room om de soep te verrijken
✔️ Enz...

ℹ️ Instellingen, ziekenhuizen, rusthuizen kunnen gemakkelijk de PRO-versie van de Nubel voedingsplanner gebruiken (www.nubel.be). Er is een pagina gewijd aan de screening op ondervoeding. Deze pagina laat toe om de voedingstoestand van de patiënt te meten via de beschikbare screeningsinstrumenten (MUST, NRS, MNA). Deze optie is de ideale basis om een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen volgens de individuele behoeften.
#voedingvoorsenioren #ondervoeding #zelfzorg
2 weeks ago

Naarmate we ouder worden, veranderen onze voedingsbehoeften. Een gezonde voeding is noodzakelijk om :
- de gezondheid en het welzijn te bevorderen en te beschermen.
- de energie en voedingsstoffen te leveren die essentieel zijn voor het behoud van de gezondheid;
- het ontstaan van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en osteoporose te voorkomen of de ontwikkeling ervan te vertragen.

💡 Om onze gezondheid te behouden en in vorm te blijven is het aan te raden om onze eetgewoonten aan te passen zodat onze levenskwaliteit optimaal blijft.

🥚 Eiwitinname is essentieel als je ouder wordt. Vlees, vis, gevogelte, eieren... maken deel uit van het menu. Denk ook aan peulvruchten minstens 1X/week.
🌾 Vergeet de inname van vezels niet die nuttig zijn bij het bevorderen van de darmtransit. Vezels zitten in volkoren granen, volkoren rijst en brood, bereidingen op basis van volkoren...
🥛 Calcium en vitamine D zijn essentiële voedingsstoffen in de strijd tegen osteoporose. Denk aan zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt...) om hun inname te verhogen.
🍏 Eet veel groenten en fruit om voldoende vitamines en mineralen op te nemen. Kies ze seizoensgebonden en varieer je keuze. Je kan ze vers eten of uit blik of uit diepvries, in compote, salades, soepen...
🥤 Drink minstens 1,5 liter per dag. Water heeft de voorkeur, maar je kan ook variëren bv. water met een smaakje zonder toegevoegde suiker, koffie/thee, zelfgemaakt vruchtensap of verse soep voor de vitamine-inname, melk of plantaardige alternatieven verriijkt met calcium voor de calciuminname... Belangrijk is het voorkomen van dehydratatie.
🏊‍♂️ Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. 30 minuten dynamische dagelijkse activiteit is een minimum. Je kan ook nieuwe sporten ontdekken zoals zumba, fitness, nordic walking, fietsen... Er gaat niets boven nieuwe activiteiten om je te motiveren meer te bewegen 😊.

En hoewel het altijd leuk is om af en toe iets lekkers te eten, is het belangrijk om de inname van suiker, toegevoegde vetten en zout te beperken! Door de voorkeur te geven aan zelfgemaakte bereidingen, is het eenvoudiger jezelf te verwennen zonder te overdrijven! Een pluspunt voor het hele gezin 🤩 😉.
#voedingvoorsenioren #gezondblijven #genietenvanhetleven
... See MoreSee Less

Naarmate we ouder worden, veranderen onze voedingsbehoeften. Een gezonde voeding is noodzakelijk om :
- de gezondheid en het welzijn te bevorderen en te beschermen.
- de energie en voedingsstoffen te leveren die essentieel zijn voor het behoud van de gezondheid;
- het ontstaan van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en osteoporose te voorkomen of de ontwikkeling ervan te vertragen.

💡 Om onze gezondheid te behouden en in vorm te blijven is het aan te raden om onze eetgewoonten aan te passen zodat onze levenskwaliteit optimaal blijft. 

         🥚 Eiwitinname is essentieel als je ouder wordt. Vlees, vis, gevogelte, eieren... maken deel uit van het menu. Denk ook aan peulvruchten minstens 1X/week. 
         🌾 Vergeet de inname van vezels niet die nuttig zijn bij het bevorderen van de darmtransit. Vezels zitten in volkoren granen, volkoren rijst en brood, bereidingen op basis van volkoren...
         🥛 Calcium en vitamine D zijn essentiële voedingsstoffen in de strijd tegen osteoporose. Denk aan zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt...) om hun inname te verhogen.
         🍏 Eet veel groenten en fruit om voldoende vitamines en mineralen op te nemen. Kies ze  seizoensgebonden en varieer je keuze. Je kan ze vers eten of uit blik of uit diepvries, in compote, salades, soepen... 
         🥤 Drink minstens 1,5 liter per dag. Water heeft de voorkeur, maar je kan ook variëren bv. water met een smaakje zonder toegevoegde suiker, koffie/thee, zelfgemaakt vruchtensap of verse soep voor de vitamine-inname, melk of plantaardige alternatieven verriijkt met calcium voor de calciuminname... Belangrijk is het voorkomen van dehydratatie.
         🏊‍♂️ Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. 30 minuten dynamische dagelijkse activiteit is een minimum. Je kan ook nieuwe sporten ontdekken zoals zumba, fitness,  nordic walking, fietsen... Er gaat niets boven nieuwe activiteiten om je te motiveren meer te bewegen 😊. 

En hoewel het altijd leuk is om af en toe iets lekkers te eten, is het belangrijk om de inname van suiker, toegevoegde vetten en zout te beperken! Door de voorkeur te geven aan zelfgemaakte bereidingen, is het eenvoudiger jezelf te verwennen zonder te overdrijven! Een pluspunt voor het hele gezin 🤩 😉.
#voedingvoorsenioren #gezondblijven #genietenvanhetleven
3 weeks ago

Zoals je weet, zijn peulvruchten uitstekend en gemakkelijk te bereiden. Deze worden aanbevolen ter vervanging van vlees, minstens 1X per week 😋.

Hier zijn enkele ideeën om peulvruchten optimaal te verwerken in gerechten zoals ook voorgesteld door Vlaams Instituut Gezond Leven :

-> in soep: linzen, spliterwten of bonen.
-> in salade: met kikkererwten of falafel, linzen of witte bonen.
-> bij snacks: rode bonen in tacovulling, pitta / falafel / pittige kikkererwtenwrap, linzen-, kikkererwten- of bonenburger.
-> in tapenade op broodjes of als aperitief: linzenhummus met zoete aardappel, bietenspread met zoete aardappel
-> als vleesvervanger: tofu of tempeh (op basis van soja) of producten op basis van linzen, kikkererwten, enz.
-> in de wok bij noedel gerechten: curry met kikkererwten en rijst
-> in stoofschotels: pittige linzenstoofpot, Chili sin carne

🆕 Nubel is partner in twee projecten rond peulvruchten!
- Tetra Pulse Bake project dat peulvruchten onder de aandacht brengt als ingrediënt in granen en bakkerijproducten.
Project in samenwerking met de Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid, laboratorium Graan-en Bakkerijtechnologie/ Food Structure and Function Research Group en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature.
- Leg-O-project over de teelt van drooggeoogste peulvruchten: velderwten, veldbonen en rode nierbonen.
Project ontwikkeld door ILVO in samenwerking met Universiteit Gent, HOGENT en Inagro.
#weekvandepeulvrucht #peulvrucht #gezondheid
... See MoreSee Less

Zoals je weet, zijn peulvruchten uitstekend en gemakkelijk te bereiden. Deze worden aanbevolen ter vervanging van vlees, minstens 1X per week 😋.

Hier zijn enkele ideeën om peulvruchten optimaal te verwerken in gerechten zoals ook voorgesteld door Vlaams Instituut Gezond Leven  :

-> in soep: linzen, spliterwten of bonen.
-> in salade: met kikkererwten of falafel, linzen of witte bonen.
-> bij snacks: rode bonen in tacovulling, pitta / falafel / pittige kikkererwtenwrap, linzen-, kikkererwten- of bonenburger.
-> in tapenade op broodjes of als aperitief: linzenhummus met zoete aardappel, bietenspread met zoete aardappel
-> als vleesvervanger: tofu of tempeh (op basis van soja) of producten op basis van linzen, kikkererwten, enz.
-> in de wok bij noedel gerechten: curry met kikkererwten en rijst
-> in stoofschotels: pittige linzenstoofpot, Chili sin carne

🆕 Nubel is partner in twee projecten rond peulvruchten!
- Tetra Pulse Bake project dat peulvruchten onder de aandacht brengt als ingrediënt in granen en bakkerijproducten.
Project in samenwerking met de Universiteit Gent, Vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid, laboratorium Graan-en Bakkerijtechnologie/ Food Structure and Function Research Group en HOGENT, onderzoekscentrum AgroFoodNature.
- Leg-O-project over de teelt van drooggeoogste peulvruchten: velderwten, veldbonen en rode nierbonen.
Project ontwikkeld door ILVO in samenwerking met Universiteit Gent, HOGENT en Inagro.
#weekvandepeulvrucht #peulvrucht #gezondheid
1 month ago

Sinds het begin van de maand hebben we het over peulvruchten. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten om de vleesconsumptie te verminderen. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan ze minstens één keer per week te eten.

In de voorgaande weken heb je de voordelen van peulvruchten ontdekt en van een aantal heerlijke recepten kunnen genieten. Vlaams Instituut Gezond Leven

Maar misschien wil je meer weten over hun samenstelling?

Je vind al deze informatie in de 7de editie van de Belgische Voedingsmiddelentabel. Deze bevat 1.544 levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn in verschillende rubrieken (vlees, zuivelproducten, groenten en peulvruchten, enz.).

De nieuwe editie is uitgebreid met nieuwe producten in verschillende voedingsgroepen zoals plantaardige voeding en sportvoeding.

De voedingssamenstelling geeft informatie over: energie, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, vetzuren en cholesterolprofiel, vezels, water, vitaminen en mineralen.

Ideaal om de voedingswaarde van de producten op ons bord te kennen. De consument die inspanningen levert om zijn voeding in evenwicht te brengen en te variëren zal hier gemakkelijk steun vinden.

Bovendien vind je in de bijlage nuttige en relevante informatie over voeding: voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, hun praktische toepassingen, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, informatie over maten en gewichten...

www.nubel.be/foodtable/?lang=nl

#weekvandepeulvrucht #peulvrucht #gezondheid
... See MoreSee Less

Sinds het begin van de maand hebben we het over peulvruchten. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten om de vleesconsumptie te verminderen. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan ze minstens één keer per week te eten.

In de voorgaande weken heb je de voordelen van peulvruchten ontdekt en van een aantal heerlijke recepten kunnen genieten. Vlaams Instituut Gezond Leven 

Maar misschien wil je meer weten over hun samenstelling?

Je vind al deze informatie in de 7de editie van de Belgische Voedingsmiddelentabel. Deze bevat 1.544 levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn in verschillende rubrieken (vlees, zuivelproducten, groenten en peulvruchten, enz.).

De nieuwe editie is uitgebreid met nieuwe producten in verschillende voedingsgroepen zoals plantaardige voeding en sportvoeding.

De voedingssamenstelling geeft informatie over: energie, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, vetzuren en cholesterolprofiel, vezels, water, vitaminen en mineralen.

Ideaal om de voedingswaarde van de producten op ons bord te kennen. De consument die inspanningen levert om zijn voeding in evenwicht te brengen en te variëren zal hier gemakkelijk steun vinden. 

Bovendien vind je in de bijlage nuttige en relevante informatie over voeding: voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, hun praktische toepassingen, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, informatie over maten en gewichten...

https://www.nubel.be/foodtable/?lang=nl

#weekvandepeulvrucht #peulvrucht #gezondheid
Load more