De voedingsplanner biedt catering
professionals een programma aan voor het samenstellen en analyseren van de
voedingssamenstelling van hun recepten. Zodra het recept is berekend, is de
voedingssamenstelling ervan beschikbaar. Met dit programma kunt u evenwichtige
menu's over verschillende dagen plannen, maar ook recepten die rijk zijn aan
een specifieke voedingsstof.
Om meer te weten te komen over de doelstellingen
van dit programma en de richtlijnen voor een gezonde voeding te ontdekken,
heeft Nubel een boekje vol informatie gepubliceerd:
De voordelen van de voedingsplanner RESTO
De basisprincipes van een evenwichtige voeding
Yield- en retentiefactoren
De functies van het programma
Handige tips
Voorbeelden van berekende recepten
Voedingsplanner RESTO boekje
Voorbeeld:
ik heb een restaurant en mijn klanten stellen me vaak vragen over de
samenstelling van mijn gerechten. Dankzij de technische samenstellingsfiches
die de voedingsplanner RESTO genereert, kan ik hen rechtstreeks informeren. Mijn
klanten letten erg op de juiste voedingsstoffen, ik kan dit zelfs op mijn menu
benadrukken met vermeldingen als : “rijk
aan vitamine C”, “levert vezels”, “helpt je omega-3 op peil te houden"...
Sinds februari 2022 neemt het programma
Yield- en retentiefactoren in zijn analyse o. Dit maakt de verstrekte gegevens
nog vollediger en wetenschappelijk onderbouwd..
Yield factor: wordt berekend op recept niveau en geeft informatie over de variatie in
gewicht afhankelijk van de bereidingstechniek van het levensmiddel. Deze
variatie kan het gevolg zijn van een verlies of een toename van vloeistof (bv.
water) en/of vaste stoffen (bv. vet).
Retentiefactor: wordt berekend op ingrediënt niveau en geeft informatie over het verlies
van nutriëntengehalte na de bereiding van voedsel. Dit geldt voor veranderingen
in vitamine- en mineraalgehalte.
Deze gegevensbank wordt
regelmatig aangevuld en bijgewerkt. Het bevat meer dan 10.000 producten,
waaronder 1.500 basisproducten.
U kunt ook op eenvoudige
wijze nieuwe producten toevoegen.
Restaurants
gebruiken de voedingsplanner RESTO om hun recepten te berekenen. Zij hebben dus
geen gegevens van patiënten of gebruikers nodig. Om aanbevelingen voor de
samenstelling van gerechten te kunnen doen, wordt een standaardpersoon van 2000
kcal/dag als referentie gebruikt.
In het
receptenrapport staan de referentie-innames (ADH's) voor een doorsnee
volwassene voor energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en
zout. Deze referentie-innames worden zowel in procenten als in gebruikelijke
hoeveelheden uitgedrukt.
De gegevens over
de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDA) zijn gebaseerd op wetenschappelijk
advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en zijn
opgenomen in Verordening 1169/2011 betreffende de verstrekking van
voedselinformatie aan de consumenten (FIC-verordening).
Energie 8400 kJ / 2000 kcal
Vet 70 g waarvan 20 g verzadigde vetzuren
Koolhydraten 260g waarvan 90g suikers
Zout 6g (Natrium 2,4g)
Via de administratiesite
kunt u een onbeperkt aantal licenties aanmaken voor meerdere restaurants,
chefs, secties, enz.
Beheerders
kunnen recepten controleren en valideren. Deze validatie kan in het recept
worden aangegeven. Gevalideerde recepten hebben een andere kleur in de
receptenlijst van de voedingsplanner.
Recepten kunnen
worden gedeeld tussen leden van de organisatie.
Eigen recepten kan men in een categorie zetten.
Dit kan onder andere gebruikt worden voor allergenen of andere belangrijke info te vermelden. Deze informatie wordt ook opgenomen in het receptrapport.
Recepten kunnen als “ingrediënt” van andere recepten ingegeven worden.