Log-in

Voedingsmiddelentabel

7de EDITIE VAN DE BELGISCHE 
VOEDINGSMIDDELENTABEL

De hedendaagse consument is bezorgd over zijn gewicht, zijn lichamelijke conditie en dus ook over zijn voeding. De belangrijkste functie van voedsel is ons lichaam te voorzien van voldoende hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn stoffen in de voeding die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling, groei en regeneratie van onze vitale functies.

Een nieuwe editie van de voedingsmiddelentabel is dan ook van essentieel belang om over de meest volledige waarden te kunnen beschikken. Deze 7de editie is uitgebreid met een aantal belangrijke gegevens met betrekking tot onze voeding. Er zijn nieuwe producten geïntroduceerd in de verschillende voedingsgroepen namelijk bij de plantaardige voeding en sportvoeding. 

Nieuw voor deze editie is dat Nubel eigen recepten met de ingrediëntenlijst heeft toegevoegd aan de voedingsmiddelentabel. Dit geeft een idee van de samenstelling van de bereide gerechten. 

Om een evenwichtige voeding samen te stellen, kunnen we kiezen uit een zeer breed scala van op de markt verkrijgbare voedingsmiddelen. De consument die probeert evenwichtig en gevarieerd te eten zal de oplossing in de Voedingsmiddelentabel vinden. 

Naarmate de Belgische voedselconsumptie evolueert, is het belangrijk om wetenschappelijk correcte en objectieve informatie te verstrekken. 

In de bijlagen van de tabel vindt u informatie over voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, de praktische toepassing ervan, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, portiegroottes... 

Goede voedingskeuzes dragen bij tot een evenwichtige voeding. En een evenwichtige voeding kan alleen maar goed zijn voor je gezondheid.

Inhoud van de tabel

De nieuwe editie van de tabel bevat de samenstelling van 1 544 voedingsmiddelen. Voor meer duidelijkheid worden deze voedingsmiddelen ingedeeld in voedingsgroepen en subgroepen.

Lijst van voedingsgroepen : 
   Vleesproducten en vervangproducten
   Vis, week en schaaldieren 
   Eieren 
   Zuivelproducten en calcium verrijkte sojaproducten 
   Oliën en vetten 
   Suikerproducten 
   Graanproducten
   Groenten en peulvruchten
   Fruit, noten en zaden 
   Hoeveproducten
   Voedingsmiddelen zuigelingen en kleuters 
   Sportvoeding
   Vegetarische voeding 
   Dranken 
   Gerechten
   Diversen


De voedingsstoffen zijn:

  • eiwitten
  • vetten, vetzuurprofiel
  • koolhydraten, suikers en zetmeel
  • voedingsvezel
  • mineralen (Na, K, Ca, P, Mg, Fe, Cu, Zn, Se)
  • vitamines (Vit A, Vit B1, Vit B2, Vit C, Vit B12, Vit D)
  • water