Log-in

Voedingsinformatie

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 day ago

Op 23 en 24 april nam het hele Nubel-team deel aan het Eurofir Forum.

EuroFIR (European Food Information Resource Network) is het Europese topnetwerk, wereldleider op het gebied van databasesystemen voor voedingssamenstelling, waarbij universiteiten, onderzoeksinstellingen en kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) in veel landen betrokken zijn (www.eurofir.org). Het heeft tot doel wetenschappelijke en technologische expertise op het gebied van voedingsdatabanken beschikbaar te stellen.

Het EuroFIR Food Forum is het jaarlijkse netwerkevenement in Brussel, dat de leden de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten en vraagstukken te bespreken in verband met de ontwikkeling, het onderhoud en de publicatie van gegevens over de samenstelling van levensmiddelen en de exploitatie daarvan.

Twee dagen waarin het Nubel-team met organisaties uit verschillende Europese landen van gedachten kon wisselen over best practices in het beheer van nutritionele databanken. Twee intense dagen waarvan we terugkwamen met veel interessante ideeën 😊.

met Joris Van Loco, SCIENSANO
The European Food Information Resource Network - EuroFIR AISBL
... See MoreSee Less

Op 23 en 24 april nam het hele Nubel-team deel aan het Eurofir Forum.

EuroFIR (European Food Information Resource Network) is het Europese topnetwerk, wereldleider op het gebied van databasesystemen voor voedingssamenstelling, waarbij universiteiten, onderzoeksinstellingen en kleine en middelgrote ondernemingen (KMOs) in veel landen betrokken zijn (www.eurofir.org). Het heeft tot doel wetenschappelijke en technologische expertise op het gebied van voedingsdatabanken beschikbaar te stellen.

Het EuroFIR Food Forum is het jaarlijkse netwerkevenement in Brussel, dat de leden de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten en vraagstukken te bespreken in verband met de ontwikkeling, het onderhoud en de publicatie van gegevens over de samenstelling van levensmiddelen en de exploitatie daarvan.

Twee dagen waarin het Nubel-team met organisaties uit verschillende Europese landen van gedachten kon wisselen over best practices in het beheer van nutritionele databanken. Twee intense dagen waarvan we terugkwamen met veel interessante ideeën 😊.

met Joris Van Loco, SCIENSANO
The European Food Information Resource Network - EuroFIR AISBLImage attachment
2 days ago

Heb je vragen over je voeding? Wil je meer weten over de samenstelling van je maaltijden? Wil je alles weten over goede eetgewoonten?

Al deze informatie vind je in de 7de editie van de Belgische Voedingsmiddelentabel. Deze bevat 1.544 levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn in verschillende rubrieken (vlees, zuivelproducten, groenten en peulvruchten, enz.).

De nieuwe editie is uitgebreid met nieuwe producten in verschillende voedingsgroepen zoals plantaardige voeding en sportvoeding.

De voedingssamenstelling geeft informatie over: energie, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, vetzuren en cholesterolprofiel, vezels, water, vitamines en mineralen.

Ideaal om de voedingswaarde van onze maaltijden te kennen. De consument die probeert zijn voeding in evenwicht te brengen en te variëren zal hier gemakkelijk steun vinden.

Bovendien vind je in de bijlage nuttige en relevante informatie over voeding: voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, hun praktische toepassingen, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, informatie over maten en gewichten...

www.nubel.be/foodtable/?lang=nl
... See MoreSee Less

Heb je vragen over je voeding? Wil je meer weten over de samenstelling van je maaltijden? Wil je alles weten over goede eetgewoonten?

Al deze informatie vind je in de 7de editie van de Belgische Voedingsmiddelentabel. Deze bevat 1.544 levensmiddelen die op de Belgische markt verkrijgbaar zijn in verschillende rubrieken (vlees, zuivelproducten, groenten en peulvruchten, enz.).

De nieuwe editie is uitgebreid met nieuwe producten in verschillende voedingsgroepen zoals plantaardige voeding en sportvoeding.

De voedingssamenstelling geeft informatie over: energie, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, vetzuren en cholesterolprofiel, vezels, water, vitamines en mineralen.

Ideaal om de voedingswaarde van onze maaltijden te kennen. De consument die probeert zijn voeding in evenwicht te brengen en te variëren zal hier gemakkelijk steun vinden. 

Bovendien vind je in de bijlage nuttige en relevante informatie over voeding: voedingsadviezen, officiële aanbevelingen, hun praktische toepassingen, informatie over additieven, zoetstoffen, voedingssupplementen, informatie over maten en gewichten...

https://www.nubel.be/foodtable/?lang=nlImage attachment
1 week ago

Wat hebben we het afgelopen jaar gerealiseerd bij Nubel?
Je kent de Belgische voedingsmiddelentabel, internubel en de voedingsplanner! Maar wist je dat Nubel ook betrokken is bij tal van projecten en regelmatig nieuwe praktische tools voorstelt?

Kom meer te weten over al onze acties door ons activiteitenverslag 2023 te raadplegen :
www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/03/Jaarverslag2023NL.pdf?lang=nl

Onze expertise - Altijd tot uw dienst.
#activiteitenverslag #voedingsproject #Nubel
... See MoreSee Less

Wat hebben we het afgelopen jaar gerealiseerd bij Nubel? 
Je kent de Belgische voedingsmiddelentabel, internubel en de voedingsplanner! Maar wist je dat Nubel ook betrokken is bij tal van projecten en regelmatig nieuwe praktische tools voorstelt? 

Kom meer te weten over al onze acties door ons activiteitenverslag 2023 te raadplegen : 
 https://www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/03/Jaarverslag2023NL.pdf?lang=nl 

Onze expertise - Altijd tot uw dienst.
#activiteitenverslag #voedingsproject #Nubel
2 weeks ago

Is het eten van fruitschillen een goed idee? 🍏 🍋 🍊 🥝

De schil van vers fruit en groenten is rijk aan voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, antioxidanten, enz. Sommige van deze stoffen zijn talrijker aanwezig dan in het geschilde fruit.

Toch hebben we soms de neiging om fruit te snel te schillen. Om resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen of omdat we de schil niet mooi vinden.

Het is waar dat restanten van pesticide gebruikt bij de teelt op de schil achterblijven. Wassen verwijdert slechts een deel ervan.

De schil van citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels zijn ook uitstekend. Ze bevatten antioxidanten, vezels en essentiële oliën die ideaal zijn voor een reeks functies en preventieve gezondheidsvoordelen. Ze zijn perfect voor het garneren van een taart, een bolletje ijs of een gerecht. Wees voorzichtig en schil alleen van biologisch fruit.

De schil van kiwi's is ook uit voedingsoogpunt erg interessant, hoewel we die meestal niet eten.

Tot slot: schil je fruit niet altijd. Een goede voorafgaande wasbeurt zal je helpen om pesticiden te verminderen terwijl je zoveel mogelijk de goede voedingsstoffen van het fruit behoudt 😉.
#fruit #vitamines #pesticiden #fruitschillen
... See MoreSee Less

Is het eten van fruitschillen een goed idee? 🍏 🍋 🍊 🥝 

De schil van vers fruit en groenten is rijk aan voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, antioxidanten, enz. Sommige van deze stoffen zijn talrijker aanwezig dan in het geschilde fruit.

Toch hebben we soms de neiging om fruit te snel te schillen. Om resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen of omdat we de schil niet mooi vinden. 

Het is waar dat restanten van pesticide gebruikt bij de teelt op de schil achterblijven. Wassen verwijdert slechts een deel ervan. 

De schil van citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels zijn ook uitstekend. Ze bevatten antioxidanten, vezels en essentiële oliën die ideaal zijn voor een reeks functies en preventieve gezondheidsvoordelen. Ze zijn perfect voor het garneren van een taart, een bolletje ijs of een gerecht. Wees voorzichtig en schil alleen van biologisch fruit.

De schil van kiwis is ook uit voedingsoogpunt erg interessant, hoewel we die meestal niet eten.

Tot slot: schil je fruit niet altijd. Een goede voorafgaande wasbeurt zal je helpen om pesticiden te verminderen terwijl je zoveel mogelijk de goede voedingsstoffen van het fruit behoudt 😉.
#fruit #vitamines #pesticiden #fruitschillen
3 weeks ago

De paasklokken komen voorbij🍫🐣🐰. En daarmee ook een stortvloed aan chocolade. Fondant, melk, praliné, hazelnoot... er is voor ieder wat wils en soms is het moeilijk om eraan te weerstaan.

Dit is dus het ideaal moment om het met jullie over chocolade te hebben 😉.

Ook al is chocolade niet altijd een bondgenoot van het dieet, het is wel rijk aan vezels en verschillende voedingsstoffen zoals magnesium en antioxidanten. Het voegt ook een gevoel van welzijn toe door het genot dat het met zich meebrengt.

Hoe hoger het cacaoboongehalte van chocolade, hoe rijker het aan voedingsstoffen is.

Laten we eens kijken naar elk type chocolade:

🍫Pure chocolade: bevat minstens 35% cacao.
532 kcal/100g, 31,5g vet/100g, 48g suiker/100g.
🍫Melkchocolade: bevat meer suiker dan pure chocolade.
533 kcal/100g, 31g vet/100g, 55g suiker/100g
🍫Witte chocolade: bevat geen cacaopoeder, alleen cacaoboter.
555 kcal/100g, 33,2g vet/100g, 57,5g suiker/100g

Kortom, chocolade is een genotsproduct. Hoewel pure chocolade interessant is vanuit voedingsoogpunt, is het nog steeds een vetrijk, calorierijk voedingsmiddel. Neem genoegen met een klein vierkantje of een klein chocolade-ei. Gezond eten betekent niet dat je niet af en toe mag genieten van kleine extraatjes, en gelukkig maar! 😊 Kies het soort chocolade dat je het lekkerst vindt. Aangezien het een te beperken voedingsmiddel is, laten we ons soms verleiden door deze lekkernij.
#chocolade #antioxidant #voedingsplezier
... See MoreSee Less

De paasklokken komen voorbij🍫🐣🐰. En daarmee ook een stortvloed aan chocolade. Fondant, melk, praliné, hazelnoot... er is voor ieder wat wils en soms is het moeilijk om eraan te weerstaan.

Dit is dus het ideaal moment om het met jullie over chocolade te hebben 😉.

Ook al is chocolade niet altijd een bondgenoot van het dieet, het is wel rijk aan vezels en verschillende voedingsstoffen zoals magnesium en antioxidanten. Het voegt ook een gevoel van welzijn toe door het genot dat het met zich meebrengt.

Hoe hoger het cacaoboongehalte van chocolade, hoe rijker het aan voedingsstoffen is.

Laten we eens kijken naar elk type chocolade:

🍫Pure chocolade: bevat minstens 35% cacao. 
532 kcal/100g, 31,5g vet/100g, 48g suiker/100g.
🍫Melkchocolade: bevat meer suiker dan pure chocolade.
533 kcal/100g, 31g vet/100g, 55g suiker/100g
🍫Witte chocolade: bevat geen cacaopoeder, alleen cacaoboter.
555 kcal/100g, 33,2g vet/100g, 57,5g suiker/100g

Kortom, chocolade is een genotsproduct. Hoewel pure chocolade interessant is vanuit voedingsoogpunt, is het nog steeds een vetrijk, calorierijk voedingsmiddel. Neem genoegen met een klein vierkantje of een klein chocolade-ei. Gezond eten betekent niet dat je niet af en toe mag genieten van kleine extraatjes, en gelukkig maar! 😊 Kies het soort chocolade dat je het lekkerst vindt. Aangezien het een te beperken voedingsmiddel is, laten we ons soms verleiden door deze lekkernij.
#chocolade #antioxidant #voedingsplezier

1 CommentComment on Facebook

Very interesting

4 weeks ago

Breng je voeding weer in evenwicht - Het principe 😉 ... See MoreSee Less

Breng je voeding weer in evenwicht - Het principe 😉
Load more