Nubel zoekt een nieuwe collega! -> Nederlandstalige diëtist projectmanagerOntdek de vacature : www.nubel.be/wp-content/uploads/2024/09/VacatureNubel.pdf?lang=nlStuur je CV en sollicitatiebrief naar carine.seeuws@health.fgov.beDelen! 😊#vacature #diëtist ... See MoreSee Less
0 CommentsComment on Facebook
Eerste resultaten van de nationale voedselconsumptiepeiling van Sciensano.De voedingsenquêtes van Sciensano geven een wetenschappelijke analyse van de eetgewoonten van de Belgische bevolking.De resultaten van deze analyses brengen voedingsoverschotten en -tekorten aan het licht, evenals subgroepen binnen de bevolking die een potentieel risico lopen door een onvoldoende of overmatige inname van macro- en micronutriënten of andere specifieke voedingsmiddelen. Ze worden ook gebruikt om de verschillende strategische domeinen gedefinieerd binnen het FVGP (Federaal Voedings- en Gezondheidsplan) te verfijnen.Voedings- en eetgewoonten veranderen voortdurend en daarom is het nodig om regelmatig enquêtes over voedselconsumptie te organiseren. De eerste enquête vond plaats in 2004, de tweede in 2014-2015 en de laatste in 2022-2023.De eerste resultaten van de enquête 2022-2023 tonen aan dat 20 jaar na het eerste onderzoek de helft van de Belgische bevolking (49%) nog steeds te zwaar is, met een toename van potentiële gezondheidsrisico's.Het profiel van mensen met overgewicht toont een overwicht bij ouderen, mannen en lager opgeleiden. Geografisch gezien is de gewichtsstatus beter verdeeld in Vlaanderen dan in Brussel of Wallonië. De eerste resultaten van de Voedselconsumptiepeiling tonen dus aan dat gewichtsproblemen veel voorkomen bij de Belgische bevolking. Voor Sciensano betekent dit dat het publiek en de politieke autoriteiten zich nog meer moeten richten op het verminderen van deze gezondheidsrisico's.Klik hier voor meer informatie: www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023 ... See MoreSee Less
Het is bijna herfst maar toch kunnen we nog uitkijken naar aantal zonnige dagen. Het is dus nog een goed moment om te genieten van een ijsje of sorbet. Om je te helpen bij je keuze, volgt hier wat interessante informatie:1. IJsjes en roomijs 🍦- Op basis van melk/room - Bron van calcium- Hoger in vetgehalte dan sorbet- Meer calorieën dan sorbet- Maar betere glycemische index2. Sorbets 🍨- Gemaakt met water en fruit - Laag vetgehalte- Lager in calorieën dan roomijs- Maar hoger in suikers- Hoge glycemische index door suikergehalteAls je diabetes hebt, kies dan een klein bolletje ijs met een lagere glycemische index om het risico op een glycemische piek te verminderen. Het is het beste om het aan het einde van de maaltijd te eten in plaats van later op de dag. Met mate blijft de boodschap 😉3. Zelfgemaakte alternatieven 🍧- Zet een ijsvorm met vruchtenyoghurt (frozen yoghurt) of vruchtenmoes (frozen fruit stick) in de vriezer.- Doe rode bessen in ijsblokjes en serveer ze in een glas plat of bruisend water om je drankje te verfrissen.Commerciële ijshoorntjes en repen zijn vaak nog rijker aan vet, suiker, kleurstoffen en verschillende additieven. We gaan ons niet voorliegen, het is en blijft een extraatje waar we geen misbruik van mogen maken.Tot slot, hoewel sorbets minder calorieën bevatten en daarom een lichter dessert lijken, mogen we niet vergeten dat we ijs of sorbets niet eten voor hun voedingswaarde maar voor hun genot. Kies eerst en vooral wat je op dat moment het meeste plezier geeft en zorg ervoor dat je tijdens de maaltijden evenwichtig eet!En als je vragen hebt over de exacte samenstelling van commerciële ijsjes, kijk dan op www.internubel.be , de gratis online database met merknamen. Je vindt er alle antwoorden die je nodig hebt.#ijs #sorbet #Zomerplezier ... See MoreSee Less
Een herinnering aan de voordelen van vis! 🐟Vis is een van die supervoedingsmiddelen, rijk aan voedingsstoffen. Vis voorziet ons van:• mineralen zoals selenium en jodium;• een uitstekende bron van eiwitten;• de beste bron van omega-3 vetzuren. Vis bevat ook weinig verzadigde vetzuren en cholesterol.Het is raadzaam 1 tot 2X/week te eten, met een voorkeur voor ten minste 1X/week "vette" vis (zalm, sardines, forel, makreel, enz.). Deze zijn bijzonder rijk aan omega-3.Aandachtspunt: vis kan ook zware metalen bevatten. Dus ook hier weer “variëren” is de boodschap.Laten we het eens hebben over omega-3!Deze vetzuren met de bekende naam zijn een concentraat van voordelen: - Zij dragen bij tot de ontwikkeling en de goede werking van het lichaam, vooral van het centrale zenuwstelsel en het netvlies;- Zij zijn van essentieel belang voor het goede verloop van een zwangerschap wegens hun werking bij de ontwikkeling van de hersenen van de foetus;- Zij dragen bij tot de preventie van hart- en vaatziekten;- Ze hebben ontstekingsremmende effecten.En als kers op de taart kan vis op 1.000 smakelijke, gemakkelijke of verfijnde manieren worden bereid. Denk aan koken in de oven, in een papillote, gebakken, gestoomd... met citroen, mosterd, tomaat, kruiden of zelfs wat augurken. Zoveel verschillende manieren om de genoegens af te wisselen.Eet smakelijk! ... See MoreSee Less
Nubel biedt een nieuw educatief ontsnappingsspel voor mensen met verstoord voedingspatroon.«The death of nutrition» is een “print & play” spel dat ontworpen is om een diepgaand inzicht te geven in evenwichtige voeding. Tijdens het spel werken de deelnemers in teams of individueel aan het oplossen van puzzels over voeding en de basisprincipes van gezonde voeding. Het spel is een ideale activiteit voor groepen patiënten tijdens dieetworkshops. Het stelt je in staat om je kennis over voeding uit te breiden en te leren hoe je de voedingsmiddelentabel en de verschillende theoretische bijlagen efficiënt kan gebruiken.Het concept van het spel maakt het een leuke manier om ideeën uit te wisselen en tegelijkertijd plezier te beleven terwijl je meer leert over een evenwichtige voeding.«The death of nutrition» kan worden gekocht voor €20 + 2 voedingsmiddelentabellen.Meer informatie over het spel «The death of nutrition» : www.nubel.be/the-death-of-nutrition/?lang=nl #dieetworkshops #EducatiefOntsnappingsspel ... See MoreSee Less
Er is een fout geslopen in onze infografie van 13/8 over de vergelijking tussen rauw en gekookt gewicht. Er is een typefout gebeurd bij de aardappelen. 100g rauwe aardappelen geeft 100g gekookte aardappelen. Hier is de aangepaste versie. Onze excuses voor dit ongemak. ... See MoreSee Less