Voedingsinformatie

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 day ago

1 oktober: Werelddag van de Chocolade 🍫
Het is Wereld Chocolade Dag! Donker, melk, wit, praline, met hazelnoten… er is voor ieder wat wils, en het is soms moeilijk om te weerstaan.
Hoewel het vooral een genotsmiddel blijft, bevat chocolade vezels en enkele interessante voedingsstoffen, zoals magnesium en antioxidanten, vooral wanneer het rijk is aan cacao.
Hoe hoger het cacaogehalte, hoe meer van deze voedingsstoffen aanwezig zijn, maar chocolade blijft calorierijk en is met mate te consumeren.
🍫 Pure chocolade: bevat minimaal 43% cacao.
532 kcal/100 g, 31,5 g vet/100 g, 48 g suiker/100 g
🍫 Melkchocolade: zoeter dan pure chocolade.
533 kcal/100 g, 31 g vet/100 g, 55 g suiker/100 g
🍫 Witte chocolade: bevat geen cacaopoeder, enkel cacaoboter.
555 kcal/100 g, 33,2 g vet/100 g, 57,5 g suiker/100 g
👉 Verwen jezelf, maar hou het bij een klein stukje en kies je favoriete chocolade.
Vertel ons in de reacties: wat wordt jouw keuze? 😋
... See MoreSee Less

1 oktober: Werelddag van de Chocolade 🍫
Het is Wereld Chocolade Dag! Donker, melk, wit, praline, met hazelnoten… er is voor ieder wat wils, en het is soms moeilijk om te weerstaan.
Hoewel het vooral een genotsmiddel blijft, bevat chocolade vezels en enkele interessante voedingsstoffen, zoals magnesium en antioxidanten, vooral wanneer het rijk is aan cacao.
Hoe hoger het cacaogehalte, hoe meer van deze voedingsstoffen aanwezig zijn, maar chocolade blijft calorierijk en is met mate te consumeren.
🍫 Pure chocolade: bevat minimaal 43% cacao.
532 kcal/100 g, 31,5 g vet/100 g, 48 g suiker/100 g
🍫 Melkchocolade: zoeter dan pure chocolade.
533 kcal/100 g, 31 g vet/100 g, 55 g suiker/100 g
🍫 Witte chocolade: bevat geen cacaopoeder, enkel cacaoboter.
555 kcal/100 g, 33,2 g vet/100 g, 57,5 g suiker/100 g
👉 Verwen jezelf, maar hou het bij een klein stukje en kies je favoriete chocolade.
Vertel ons in de reacties: wat wordt jouw keuze? 😋
2 days ago

📊 In het kader van de voedingsaanbevelingen 2025 voor België werd de Voedingspiramide bijgewerkt om rekening te houden met de wijzigingen. Er zijn geen grote veranderingen, maar wel enkele belangrijke details die werden toegevoegd!
✨Wat verandert er?
💧 Water en niet-gesuikerde dranken: de boodschap is niet langer ‘Water naar believen’, maar wordt ‘Water bij voorkeur.
🍎🥦 Groenten en fruit: voor zowel groenten als fruit is de boodschap aangevuld met “Diversiteit verkiezen” en “Bij voorkeur seizoensgebonden”.
🍞🍚 Zetmeelhoudende producten: om het doel van 125 g volkoren granen per dag te helpen weergeven, werden de volgende richtlijnen toegevoegd: “1 sneetje volkorenbrood = 35 g” en “3 volle eetlepels gekookte bruine rijst, quinoa… = 100 g”.
🥛🧀 Zuivelproducten: om te voorkomen dat de 250 tot 500 g melk of melkproducten verkeerd geïnterpreteerd worden als deze hoeveelheid in de vorm van kaas, is onder de aanbeveling in cijfers een concrete richtlijn toegevoegd: “100 g melk = 10 tot 20 g kaas”.
🐟🍤🥚🥩 VVGEVP: voor vis en zeevruchten vervangt de kwantitatieve richtlijn “min. 200 g per week” de richtlijn “1 à 2 keer per week”. Voor peulvruchten is de aanbeveling gewijzigd van min. 1 keer per week naar min. 2 keer per week. Voor eieren wordt de maximale hoeveelheid gespecificeerd: max. 7 per week. Voor de aanbeveling met betrekking tot rood vlees (max. 300 g per week) wordt nu gespecificeerd dat dit “behalve gevogelte” is.
🌰🌻 Noten en zaden: de aanbeveling is gewijzigd van “15 tot 25 g per dag” naar “20 tot 30 g per dag”. De vermelding “ongezouten/ongezoet” is ook toegevoegd.
🫒 Toegevoegde vetten: de boodschap is aangevuld met de precisering “Plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren hebben de voorkeur”.
🍩🥓 Niet-vereisten: “Kleine hoeveelheden” gewijzigd in “Zo weinig mogelijk”.
... See MoreSee Less

📊 In het kader van de voedingsaanbevelingen 2025 voor België werd de Voedingspiramide bijgewerkt om rekening te houden met de wijzigingen. Er zijn geen grote veranderingen, maar wel enkele belangrijke details die werden toegevoegd!
✨Wat verandert er?
💧 Water en niet-gesuikerde dranken: de boodschap is niet langer ‘Water naar believen’, maar wordt ‘Water bij voorkeur.
🍎🥦 Groenten en fruit: voor zowel groenten als fruit is de boodschap aangevuld met “Diversiteit verkiezen” en “Bij voorkeur seizoensgebonden”.
🍞🍚 Zetmeelhoudende producten: om het doel van 125 g volkoren granen per dag te helpen weergeven, werden de volgende richtlijnen toegevoegd: “1 sneetje volkorenbrood = 35 g” en “3 volle eetlepels gekookte bruine rijst, quinoa… = 100 g”.
🥛🧀 Zuivelproducten: om te voorkomen dat de 250 tot 500 g melk of melkproducten verkeerd geïnterpreteerd worden als deze hoeveelheid in de vorm van kaas, is onder de aanbeveling in cijfers een concrete richtlijn toegevoegd: “100 g melk = 10 tot 20 g kaas”.
🐟🍤🥚🥩 VVGEVP: voor vis en zeevruchten vervangt de kwantitatieve richtlijn “min. 200 g per week” de richtlijn “1 à 2 keer per week”. Voor peulvruchten is de aanbeveling gewijzigd van min. 1 keer per week naar min. 2 keer per week. Voor eieren wordt de maximale hoeveelheid gespecificeerd: max. 7 per week. Voor de aanbeveling met betrekking tot rood vlees (max. 300 g per week) wordt nu gespecificeerd dat dit “behalve gevogelte” is.
🌰🌻 Noten en zaden: de aanbeveling is gewijzigd van “15 tot 25 g per dag” naar “20 tot 30 g per dag”. De vermelding “ongezouten/ongezoet” is ook toegevoegd.
🫒 Toegevoegde vetten: de boodschap is aangevuld met de precisering “Plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren hebben de voorkeur”.
🍩🥓 Niet-vereisten: “Kleine hoeveelheden” gewijzigd in “Zo weinig mogelijk”.
1 week ago

De 2025-versie van het voedingstak, ontwikkeld door @Food in action en de afdeling Diëtetiek van de @Haute école Léonard de Vinci, is zojuist gepubliceerd. Deze infographic belicht de 5 voedingsprioriteiten, gebaseerd op de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad .

Aanbevelingen en veranderingen:
🌾De eerste prioriteit - het eten van minstens 125 g volkoren graanproducten per dag - blijft ongewijzigd.
🌾De tweede prioriteit is nu om de consumptie van rood vlees te beperken (tot maximaal 300g/week - en “charcuterie” tot maximaal 30g/week). => De aanbeveling voor deze voedingsmiddelen is niet veranderd, maar de volgorde van belangrijkheid wel. Een verandering die in overeenstemming is met het duurzaamheidsaspect en de noodzakelijke transitie naar meer plantaardige producten.
🌾Eet peulvruchten: de aanbeveling is gestegen van minstens één keer per week naar twee keer per week.
🌾Beperk de zoutconsumptie: max. 5 g/dag (één plaats omhoog).
🌾Eet elke dag 250g fruit en 300g groenten (met een voorkeur voor verse producten en seizoensproducten).
... See MoreSee Less

De 2025-versie van het voedingstak, ontwikkeld door @Food in action en de afdeling Diëtetiek van de @Haute école Léonard de Vinci, is zojuist gepubliceerd. Deze infographic belicht de 5 voedingsprioriteiten, gebaseerd op de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad .

Aanbevelingen en veranderingen:
  🌾De eerste prioriteit - het eten van minstens 125 g volkoren graanproducten per dag - blijft ongewijzigd. 
  🌾De tweede prioriteit is nu om de consumptie van rood vlees te beperken (tot maximaal 300g/week - en “charcuterie” tot maximaal 30g/week). => De aanbeveling voor deze voedingsmiddelen is niet veranderd, maar de volgorde van belangrijkheid wel. Een verandering die in overeenstemming is met het duurzaamheidsaspect en de noodzakelijke transitie naar meer plantaardige producten.
  🌾Eet peulvruchten: de aanbeveling is gestegen van minstens één keer per week naar twee keer per week.
  🌾Beperk de zoutconsumptie: max. 5 g/dag (één plaats omhoog).
  🌾Eet elke dag 250g fruit en 300g groenten (met een voorkeur voor verse producten en seizoensproducten).Image attachmentImage attachment+3Image attachment
2 weeks ago

Hallo herfst! 🍂
Moeheid, stress, kleine dipjes?
Seizoensgroenten en -fruit zijn je beste bondgenoten 💪🍐🥬
... See MoreSee Less

Hallo herfst! 🍂
Moeheid, stress, kleine dipjes?
Seizoensgroenten en -fruit zijn je beste bondgenoten 💪🍐🥬Image attachmentImage attachment+2Image attachment
2 weeks ago

🍞 4 misverstanden over brood…
❌ "Brood maakt dik."
👉 Het is niet het brood op zich, maar de hoeveelheid, het beleg (boter, vleeswaren, kaas…) en het type brood.
✅ Volkorenbrood of desembrood, met mate gegeten, zorgt voor verzadiging en helpt de eetlust te reguleren. Belangrijk is dat de inname past bij je behoeften: een zittend persoon heeft andere noden dan een sporter of een kind in volle groei. Het draait allemaal om balans!
❌ "Hoe donkerder het brood, hoe gezonder."
👉 Niet altijd. Sommige broden zien er donkerder – en dus gezonder – uit, maar zijn gekleurd met mout.
✅ Kies liever voor eenvoudig volkorenbrood, gemaakt met echte volkorenmeel (type 150) en weinig ingrediënten.
❌ "Glutenvrij is beter voor iedereen."
👉 Niet waar, behalve bij intolerantie of coeliakie.
✅ Voor anderen geldt: glutenvrij brood bevat vaak minder vezels en soms meer additieven om de textuur te compenseren.
Een goed volkoren- of desembrood blijft voedzamer!
❌ "Brood is slecht voor mensen met diabetes."
👉 Sommige broden kan je beter vermijden (wit brood, casinobrood, zachte sandwichbroodjes).
✅ Maar volkorenbrood of desembrood, met een lagere glycemische index, kan passen mits de juiste keuze en portie.
ℹ️ Meer weten over brood? Neem een kijkje op de website van @broodengezondheid.be !
#BroodEnWeten #Nubel #Voeding #Gezondheid #WaarOfNietWaar #BeterEten
... See MoreSee Less

🍞 4 misverstanden over brood…
❌ Brood maakt dik.
👉 Het is niet het brood op zich, maar de hoeveelheid, het beleg (boter, vleeswaren, kaas…) en het type brood.
✅ Volkorenbrood of desembrood, met mate gegeten, zorgt voor verzadiging en helpt de eetlust te reguleren. Belangrijk is dat de inname past bij je behoeften: een zittend persoon heeft andere noden dan een sporter of een kind in volle groei. Het draait allemaal om balans!
❌ Hoe donkerder het brood, hoe gezonder.
👉 Niet altijd. Sommige broden zien er donkerder – en dus gezonder – uit, maar zijn gekleurd met mout.
✅ Kies liever voor eenvoudig volkorenbrood, gemaakt met echte volkorenmeel (type 150) en weinig ingrediënten.
❌ Glutenvrij is beter voor iedereen.
👉 Niet waar, behalve bij intolerantie of coeliakie.
✅ Voor anderen geldt: glutenvrij brood bevat vaak minder vezels en soms meer additieven om de textuur te compenseren.
Een goed volkoren- of desembrood blijft voedzamer!
❌ Brood is slecht voor mensen met diabetes.
👉 Sommige broden kan je beter vermijden (wit brood, casinobrood, zachte sandwichbroodjes).
✅ Maar volkorenbrood of desembrood, met een lagere glycemische index, kan passen mits de juiste keuze en portie.
ℹ️ Meer weten over brood? Neem een kijkje op de website van @broodengezondheid.be !
#BroodEnWeten #Nubel #Voeding #Gezondheid #WaarOfNietWaar #BeterEten
3 weeks ago

Nubel was op 10 september aanwezig op het Symposium rond obesitas, georganiseerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in het Résidence Palace, in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin.
Een evenement dat wetenschappers, beleidsmakers, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en professionals uit de voedingssector samenb racht rond de uitdagingen van obesitaspreventie en de promotie van een gezondere voedselomgeving.
Nubel kreeg er de gelegenheid om zijn tools voor te stellen: de Belgische Voedingsmiddelentabel, Nubel op zak, Internubel, het Hand-en portiespel en de escape games. Boeiende uitwisselingen die de basis vormen voor toekomstige samenwerkingen.
Nubel, een betrouwbare partner voor een bewuste en evenwichtige voeding.
#voeding #volksgezondheid #obesitas #symposiumvoeding2025
... See MoreSee Less

Nubel was op 10 september aanwezig op het Symposium rond obesitas, georganiseerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in het Résidence Palace, in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin.
Een evenement dat wetenschappers, beleidsmakers, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en professionals uit de voedingssector samenb racht rond de uitdagingen van obesitaspreventie en de promotie van een gezondere voedselomgeving.
Nubel kreeg er de gelegenheid om zijn tools voor te stellen: de Belgische Voedingsmiddelentabel, Nubel op zak, Internubel, het Hand-en portiespel en de escape games. Boeiende uitwisselingen die de basis vormen voor toekomstige samenwerkingen.
Nubel, een betrouwbare partner voor een bewuste en evenwichtige voeding.
#Voeding #Volksgezondheid #Obesitas #SymposiumVoeding2025Image attachmentImage attachment
Load more
Privacy Overview
NL: Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen- wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.
FR:Ce site utilise des cookies afin que nous puissions vous offrir la meilleure expérience utilisateur possible. Les informations sur les cookies sont stockées dans votre navigateur et remplissent des fonctions telles que vous reconnaître lorsque vous revenez sur notre site Web et aider- notre équipe à comprendre quelles parties du site Web vous trouvez les plus intéressantes et utiles.

Icoon voor Geverifieerd door de community